Alexandru Arșinel s-a stins din viață pe 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani, după ce în ultimele luni s-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate. Acum, însă, ies la iveală detalii despre ultima dorință a actorului.
În ultimii ani, Alexandru Arșinel a trăit într-un con de umbră și a avut de înfruntat numeroase provocări. Actorul a fost infectat cu coronavirus, a fost supus unei intervenții la inimă, unui transplant renal, după care o altă operație la inimă. Iar necazurile s-au ținut lanț de el, căci problemele s-au agravat odată cu trecerea timpului, iar actorul a fost nevoit să stea departe de scena pe care a iubit-o.
În luna iunie, când a împlinit 83 de ani, marele actor spunea că cea mai mare dorință a sa este să se mai afle o dată pe scenă, să audă răsunând aplauzele spectatorilor.
”Mă visam pe scenă, la Boema… Mi-e dor de teatru, de multă lume în sală, de aplauze!”, spunea Arșinel pentru Fanatik.
”Voi reveni, sper, pe scenă. Nu acum, nu imediat. Aștept să se `înșurubeze` teatrul în forma de acum, că nu vreau să deranjez, să nu spună cineva că mă bag eu peste. Nici nu știți ce răi sunt unii (…)
Aș juca orice, nu îmi pasă, nu am pretenții. Vreau să joc, să cânt, să fac oamenii să râdă. Asta a și fost marea mea fericire a vieții mele, să îi facă, măcar un pic, să zâmbească pe oameni, de pe scenă”, mai spunea actorul, potrivit sursei citate.
Cum a devenit cunoscut Alexandru Arșinel
Alexandru Arșinel, actor de film și de teatru, s-a născut la Dolhasca, judeţul Suceava, localitatea devenind deja celebră după ce a fost evocată de artist în multe dintre momentele sale comice, interviuri sau declaraţii, informează Ministerul Culturii.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu Şirianu şi Ion Olteanu. S-a remarcat în emisiunile de divertisment (radio şi TV), dar mai ales pe scenă, rămânând mereu aproape de inimile românilor din ţară şi din Diaspora.
După absolvire, pleacă la Târgu Mureş, unde se deschide secţia română la Teatrul Maghiar.
În 1964, dă concurs la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" - al cărui director va fi mai târziu - şi joacă în spectacole de teatru de revistă alături de Mircea Crişan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu - Cărăbuş, Zizi Şerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Şerbănescu - Radu Zaharescu sau Nicu Constantin - Alexandru Lulescu, potrivit Agerpres.ro.
În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu în spectacolele Teatrului "Tănase" de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care ia naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. De altfel, în anul 2010, spectacolul "Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel.
A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului" şi este cetăţean de onoare al Capitalei şi al oraşului Dolhasca, mai informează Ministerul Culturii, care citează informaţiile publicate de Teatrul Tănase.
Credit foto: Cotidianul