Cartofii dulci sunt o adevărată comoară pentru sănătate, având proprietăți nutritive excelente. Care sunt acestea îți propunem să descoperi în articolul de mai jos.

Potrivit unor studii realizate de oamenii de știință, cartofi dulci au proprietăți nutriționale, fiind bogați în fibre, carbohidrați, vitamine de tip A, B, C, dar și minerale, printre care potasiu, fier, magneziu și mangan, dar și compuși fenolici, precum antioxidanți, care au rolul de a combate radicalii liberi care sunt responsabili de îmbătrânirea prematură.

Ce beneficii au cartofii dulci pentru sănătate, află mai jos:

Contribuie la vindecare rănilor

Grație aportului bogat de vitamina C, cartofii dulci ajută la prevenirea sângerărilor și la vindecarea rănilor. De asemenea, grație aportului de vitamina C și beta caroten, cartofii dulci accelerează acțiunea fibroblastelor.

Previn apariția bolilor de inimă

Consumați frecvent, cartofii dulci ajută la menținerea sănătății inimii. Totodată, aceștia previn deteriorarea mușchilor inimii și a vaselor de sânge. În plus, grație aportului de vitamina B6, cartofii dulci previn la încetinirea întăririi arterelor și a altor vase de sânge.

Mențin sănătatea ficatului

Antocianinele din cartofii dulci ajută, de asemenea, la protecția funcției ficatului, atenuând modificările ce pot să apară. De asemenea, acești compuși previn sângerarea și inflamația celulelor.

Îmbunătățesc digestia

Grație fibrelor solubile și insolubile pe care le conțin, cartofii dulci ajută la îmbunătățirea digestiei. Acești compuși accelerează tranzitul intestinal, previn constipația și simptomele asociate. De asemenea, grație aportului de fibre, aceștia sunt responsabile de absorbția colesterolului și de reglarea zahărului din sânge.

Așadar, fie că îi preferi gătiți la cuptor sau fierți, cartofii dulci ar trebui să se regăsească în alimentația ta. Totodată, îi poți combina cu brânză, cașcaval, ceapă verde ori carne sau, de ce nu, îi poți pregăti sub formă de piure.